Kalasdags - Skattjakt

Lägg skatten i en skattkista
Här är kartan till skatten!

Skattjakt

För lite äldre barn som tröttnat på fiskdamm är detta en succéavslutning på kalaset. Ett måste på piratkalas! Här får du några olika varianter som passar för olika åldrar.

Skattjakt går ut på att det finns en skatt gömd som barnen ska leta efter och hitta antingen med hjälp av en karta, rebus, ledtrådar eller något annat klurigt. Här får du tips på olika typer av ledtrådar och klur och hur de passar åldermässigt.

4-5år

Så här små barn kan inte läsa och även om någon vuxen eller äldre barn läser ledtrådarna så blir det inte så lyckat om inte alla förstår ledtråden och hur den ska tolkas. Istället kan man använda felplacerade saker som ledtrådar. Barnen får då leta efter saker som inte hör hemma och gå till ett ställe där saken skulle passa bättre.

Säg tex att man börjar ute i trädgården, då kan man placera en kastrull på gräsmattan. Barnen fattar direkt att kastrullen ska vara i köket och rusar dit. I köket har man ställt en dockvagn som ska vara i lillasysters rum. I lillasysters rum hittar barnen en trave badlakan och går tillbadrummet där de hittar trampbilen varpå de går ut till garaget...osv tills de hittar skatten.

6-7år

Barnen har inte riktigt fått till läsningen så det passar bättre med ledtrådar i form av lappar med bilder och eventuellt enstaka ord. Se gärna till att det är lite avstånd mellan ledtrådarma och att barnen får gå fram och tillbaka en del för att tills slut komma fram till skatten. 6-8 ledtrådar är ganska lagom.

7-8år

Här funkar det bra med skrivna lappar med ledtrådar om var skatten eller nästa ledtråd finns

9-10år

Här kandet vara bra att blanda in lite mer klur för att skattjakten ska bli kul och spännande. Man kan tex göra det som en rebus, ett ordspel eller varför inte ett eget korsord (på engelska)?

2-4år

De riktigt små barnen (under 4-5år) föredrar fiskdamm - kör det som avslutning på kalaset. Skattjakt kan ni köra om några år.

Leta med karta (passar 5-8år)

Man kan också göra ledtrådarna som delar av en karta där alla bitarna krävs för att klura ut var skatten finns gömd. Gör en karta på ett tjockt gärna gulnat papper som ni bränner lite i kanterna. Klipp i sär kartan i minst fyra bitar och göm dem väl på olika ställen. Gör fler ledtrådar än det finns kartbitar och även bluffledtrådar, dvs ledtrådar som inte leder till någon kartbit. När skattjakten börjar så delas alla ledtrådarna ut samtidigt och barnen kan hjälpas åt att vittja alla gömställen. Efter ett tag har alla bitarna hittats och kartan gå att läsa för att hitta skatten.

Skattjakt i praktiken

Här kan du läsa om David och Annas skattjakt!(Logga in för att skriva en kommentar)
2012-11-30 12:19   Pelle
Vi körde skattjakt för 4-5 åringar med inplastade foton som ledtrådar, varje bild visar var nästa ledtråd finns. De fick leta upp den första inne och sedan bar det ut. Bilderna var typ 10x15 cm och sattes upp med häftmassa på olika ställen (en stupränna, ett parkbord, klätterställning, sandlåda...). Mycket uppskattat.
 

Aktiviteter > Skattjakt


Vill du synas här? Klicka här!

Ja, tack

Jag vill ha Kalasdags nyhetsbrev!Bloggare och recensent sökes
Besök bloggen 'Busenkelt'