Kalasdags - Färga batik


Färga batik

Magi i tvättbaljan!

På inbjudan till kalaset står det att alla barn ska ta med sig en vit t-shirt eller ett vitt örngott som går att avvara. Med sig hem kommer barnet ha ett eget användbart konstverk!

Batikfärgning går ut på att man snör åt en del av tyget så att färgen inte når dit och därmed lämnar kvar ett vitt mönster.

Färg för att färga textil finns att köpa på många ställen, till och med i mataffären! Köp en eller två färgglada nyanser som barnen sen får välja mellan. Ska du använda färgen i tvättmaskin är det kanske lagom med en färg så är du säker på att hinna färga allas t-shirts och örngott.

Först ska man alltså knyta tyget för att få ett mönster. Det finns lite olika tekniker att välja mellan:

Knytteknik
Använd gummiband eller bomullssnöre för att binda om plagget. För extra fina effekter kan du även knyta in kapsyler, stenar eller folie i tyget. Lindar du snöret runt ett brett parti får du en stor cirkel. Tänk på att alltid binda om hårt.

Solfjärdersteknik
Vik plagget som en solfjäder och sätt band, klämmor eller snören runt om så får du en randig effekt. Lägg dem på längden, tvären eller diagonalen. Eller varför inte bådadera? Prova och experimentera!

Spiralteknik
Vrid ihop hela plagget med start från mitten. Bind sedan ihop den platta "kakan" hårt med snören eller gummiband och lägg i färgbad.

Skrynkelteknik
Denna teknik blir finast på tunnare tyger som t ex T-shirts eller örngott. Knöla ihop plagget till en boll och dra snören hårt runt om, så får du en spännande effekt. Du kan också göra tyget flerfärgat genom att ta upp snörena efter färgningen, knöla ihop på nytt och färga om i ett mörkare bad.

När det är dags att färga får den vuxne gå in och hjälpa till! Läs på förpackningen hur färgen ska användas, det brukar finnas intruktioner både för färgning i maskin och för hand.

Tänk på att resultatet inte går att förutsäga, utan växlar lite från gång till gång. Detta gör varje plagg eller tyg unikt och är helt klart charmen med batik.


Källa: http://www.herdins.se/textilfarg/batik__14


(Logga in för att skriva en kommentar)
2010-11-12 14:16   yvis
2010-11-12 14:07 Yvonne
Hej.
Jag har vitt bomullstyg. Jag skulle vilja göra det svart med cerise-färgat batikmönster.
Ska jag först sätta snören och färga svart. Sen ta bort snörena och färga cerise. Blir inte den svarta färgen konstig då? Vet du?
Tack på förhand för ditt svar, om du har tid att svara.
Hälsningar
Yvonne
 
2010-11-12 14:07   Yvonne
Hej.
Tänkte sy nya köksgardiner. Jag har vitt bomullstyg. Jag skulle vilja göra det svart med cerise-färgat batikmönster.
Ska jag först sätta snören och färga svart. Sen ta bort snörena och färga cerise. Blir inte den svarta färgen konstig då? Vet du?
Tack på förhand för ditt svar.
Hälsningar
Yvonne
 

Aktiviteter > Färga batik


Vill du synas här? Klicka här!

Ja, tack

Jag vill ha Kalasdags nyhetsbrev!Bloggare och recensent sökes
Besök bloggen 'Busenkelt'