Kalasdags - Recept & Koncept

Recept & Koncept

Det finns så många anledningar att fira! Det behöver inte bara vara födelsedagar och stora högtider. Här får du tips om vad som kan firas, små anekdoter ur en småbarnsmammas vardag samt inspiration till recept som passar för stora och små.

Förbered inför kanelbullens dag och internationella barndagen på måndag 4 oktober!

 

Kanelbullens dag är en dag som är väl värd att fira!

Det tyckte även Kaeth Gardestedt, som var projektansvarig på Hembakningsrådet 1999 då denna dag instiftades. Han tyckte att Sveriges bulltradition skulle hedras och firas med en egen dag. Kan man annat än att hålla med?

 

Internationella barndagen hör samman med Förenta nationernas konvention om barnens rättigheter från 1989. 1953 uppmuntrade Förenta Nationerna alla stater att skapa en barndag, men varje land beslutar själv när dagen ska firas. På denna dag är det tänkt att alla delar av samhället ska fokusera på barnets behov och rättigheter. I Sverige har man valt att fira dagen den första måndagen i oktober, vilket alltså i år sammanfaller med kanelbullens dag.

 

Som sagt, det finns flera anledningar att förbereda bak till på måndag! 

 


Ingredienser:

150 g smör

5 dl mjölk

50 g jäst

½ tsk salt

1,5 dl socker

12-13 dl vetemjöl

Ev 1,5 msk kardemumma

 

Fyllning:

100 g rumsvarmt smör

1 dl socker

5 msk kanel

 

Pensling/garnering:

1 ägg

Ev pärlsocker

 

Gör så här:

Smält smöret, tillsätt mjölken och värm blandningen till fingervarmt

Smula ned jästen i en degbunke och tillsätt lite av smörmjölken. Rör om tills jästen löst sig helt och tillsätt därefter resten

Tillsätt saltet, sockret, den eventuella kardemumman (jag brukar inte ha det, men vet att många gillar det) och 2/3 av mjölet

 

Arbeta degen tills den är blank och smidig och blanda sedan ned mjöl tills degen släpper bunkens kanter

 

Låt degen jäsa under en bakduk till dubbel storlek, vilket tar ca 30 minuter

Blanda rumsvarmt smör, socker och kanel till fyllningen

 

Lägg degen på ett mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela den sedan i 2 delar

 

Sätt ugnen på 250º

 

Kavla varje del till en rektangulär platta och bred på fyllningen jämt

 

Rulla degplattan och skär den sedan i 1,5 cm breda bitar och lägg dem i bullformar. Låt bullarna jäsa under bakduk i ytterligare 30 minuter

Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö ev på pärlsocker

 

Grädda kanelbullarna mitt i ugnen 8-10 minuter (tills de har fått fint färg) och låt dem sedan svalna på galler


Postat 2010-09-30 21:56 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Pannacotta och tjejmiddag


Igår var jag bortbjuden på tjejmiddag med 14 dagismammor. Ett gäng mysiga, glada och något trötta mammor.. som har setts vid middagar tidigare, men som framför allt ses nästan varje dag då de flesta är lite stressade vid lämning- och hämtning på förskolan.


Det är värdefullt att hinna sitta ned och utbyta några fler ord än läget och alla tog med sig olika saker, så det blev snabbt ett välfyllt bord med mer mat än vi orkade äta. Men det är ju bättre att det är åt det hållet.. Lilltjejen sov hos mammor som ville gosa och som glömt hur små bebisar är (det gör man av någon konstig anledning väldigt fort!). Mätta och glada droppade alla fina mammor av efter en kul kväll.


Mitt uppdrag till dessa knytkalas har varit att göra efterrätter. Igår valde jag att göra pannacotta eftersom det helt enkelt är så gott. Jag testade att röra ned dubbelnougat i en omgång som fick bli ett lager och sedan rörde jag ned frysta hallon och vaniljsocker i ännu ett lager då det första satt sig. Det blev en bra mix med en sval och len smak som en kompis (som var sjuk och fick sin utanför dörren på vägen) uttryckte det.

Tyvärr fick jag ingen bild på gårdagens omgång i all hast, men grundreceptet är detsamma som jag gjorde på bilden från i somras. Pannacotta går att variera nästan hur mycket som helst, men jag rekommenderar dubbelnougat eller vit choklad!


Till 15 glas gjorde jag detta recept *4, men om man är ett mindre sällskap räcker det med en omgång.


Ingredienser:

5 dl grädde

1 tsk vanillinsocker

1,5 tsk gelatinpulver

1 dubbelnougat eller 100 g vit choklad

Bär till garnering


Gör så här:

Koka upp grädden och vanillinsockret under omrörning och stäng sedan av spisen

Blanda ut gelatinpulvret med några matskedar kallt vatten så att det löser upp sig

Häll i gelatinblandningen i grädden och vispa under tiden så att allt blandas ordentligt

Bryt ned nougaten eller chokladen och rör om så att det smälter

Häll upp i portionsglas och låt dem stelna i kylen i minst 3 timmar men gärna över en natt

Lägg på bären innan servering


Postat 2010-09-25 23:41 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Fira med prinsesstårta 20-26/9


Just nu pågår prinsesstårtans vecka! Det innebär att man ska äta prinsesstårta. Eller i allafall att man kan göra det samtidigt som man gör en god gärning.

Mellan den 20-26/9 går 10 kr från varje köpt tårta, och 2,50 kr för varje prinsessbakelse till Victoriafonden. Fonden startades 1997 med syftet att ge stöd till fritid och rekreation för barn och ungdomar med kroniska sjukdomar och olika funktionshinder. Det är sjätte året som denna gräddiga vecka firas.

Denna gång kommer alltså inget recept från mig (men håll utkik efter guldkronan som symboliserar tårtan för välgörenhet just nu). Däremot kommer lite intressant information om denna tårta:

  • Den första prinsesstårtan bakades för över 80 år sedan och ursprungsreceptet är från Prinsessornas kokbok, som utgavs av Jenny Åkerström
  • Prinsesstårtan har fått sitt namn efter prinsessorna Margaretha, Märtha och Astrid, döttrar till prins Carl och prinsessan Ingeborg av Danmark
  • En vanlig vecka säljs ungefär 10 000 tårtor i Sverige men under prinsesstårtans vecka hoppas medlemmarna för Sveriges Bagare & Konditorer kunna sälja dubbelt så många


Postat 2010-09-22 20:34 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Av barn får man höra...



I bilen på väg till Mulle Meck -parken redogör plötsligt sonen för vilka som diskar på förskolan –och vilka som inte gör det. För dem som inte gör det, lägger han till ett tydligt neeej och det är tydligt att han har iakttagit diskschemat noga. Senare på kvällen hör jag hur han rapporterar om diskschemat för pappa och att det är samma tryck på neeej på dem som uppenbarligen inte står med där.

 

Senare på kvällen, när jag läst godnattsaga för äldsta dottern, lägger hon handen på min kind och säger med mjuk röst ”mamma, imorgon kan du väl ha den kjolen, men med en blus till i stället för en sån tröja?”  ”Tycker du att jag ska ha en blus (bara ordvalet gjorde mig lite ställd)? Jag behöver ju ha en sån här amningströja”, svarade jag. ”Men om vi hittar en blus som du kan ta upp och amma med, så passar den fint till kjolen”, kontrade hon. Fortfarande med samma milda röst. Därefter fortsatte hon ”Och sen tycker jag att det är fint när du har mascara på ögonen”. O…K… Nu har dottern börjat tycka att jag har blivit förslappad i min föräldralediga, rena, men tydligen alltför opiffiga stil. Vad gör man? Tar på mascara innan förkolan i stället för efter (då det är läge för det)? Förklarar hur viktigt det är med iiiiiiiinsidan? Eller var det ännu ett tecken på att hon har blivit stor (större) och att det är dags att hänga med för att hon inte plötsligt ska börja skämmas över sin mamma. Den dagen kommer ju.. men inte när de är 4,5. Väl?

 

 

På tal om något helt annat, så har ni väl inte missat Kalasdags stora tävling där ni har stor chans att vinna fina priser? Se nedan.


 

Vinn ditt drömkalas!

Vad sägs till exempel om presentkort på kalasprylar, besök av en clown, att få ha ditt kalas på polismuseet, en superhjältedräkt, besök av en ansiktsmålare, fina leksaker, fiskdammsset, clownbesök och ett kul kalas för pyssliga barn! Blir inte det ett DRÖMKALAS så säg!?

 

Tävlingen går kort och gott ut på att bli medlem eller anmäla sig till nyhetsbrevet. Bland de som anmält sig till nyhetsbrev eller blivit medlemmar kommer vi dra 9 vinnare så chansen att vinna är stor!  Läs mer om alla fina priser på sajten!

Klicka här för att komma till tävlingens sida!


 

Postat 2010-09-17 20:50 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Inled hösten med en kycklinggryta!

 

Nu är kvällarna helt klart mörkare och suget efter levande ljus blir allt starkare. Hösten är på gång och löven har börjat falla. Vad kan då passa bättre än en varm gryta med den tidiga höstens färger?

 

Ingredienser:

700 g Kycklinginnerfiléer

Smör till stekning

3 vitlöksklyftor
½ l bayersk öl

3 dl grädde

1 hönsbuljongtärning

8 små röda potatisar

3 morötter

2 msk dijonsenap

3 msk tomatpuré

1 msk torkad dragon

8 champinjoner

1 påse färsk spenat

 

 

Gör så här:

Rensa innerfiléerna, skala och pressa vitlöksklyftorna och stek dem i smöret

Häll på ölen, grädden och buljongtärningen och låt allt koka upp

Skala de små potatisarna och lägg i dem hela

Skala morötterna, dela dem i stora bitar och lägg i dem

Blanda ned dijonsenapen, tomatpurén och dragonen och koka allt tills potatisen är klar

Tvätta champinjonerna och låt dem bli varma i grytan

Skölj spenaten och blanda ned den

Smaka av med salt om ni tycker att det behövs




Postat 2010-09-15 22:01 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Härliga äppeltider! Fira med en äppelform med hallon


Har ni också fått sms från folk som vill bli av med stora mängder äpplen? Eller har ni egna träd? Eller kommer svärföräldrarna förbi med kassar såhär års? Eller väljer ni helt enkelt ut era egna äpplen i affären? Oavsett, så är det äppeltider nu och det kan firas med en hel form av äpplen med krispigt täcke.

 

Äppelform med hallon

7-8 äpplen (beroende på storlek)

2 dl frysta hallon

150 g rumsvarmt smör

1,5 dl havregryn

3/4 dl råsocker

1 dl mjöl

1 dl kokos

 

Gör så här:

Skala och dela äpplena i mindre bitar och lägg dem i en form.

Fördela hallonen över äppelbitarna.

Dela smöret i mindre bitar och lägg dem i en bakskål.

Häll ned havregryn, råsocker, kokos och mjöl och gegga ihop allt med smöret till en stor klump.

Fördela smörmassan jämt över formen och grädda i mitten av ugnen i 225 grader tills den har fått fin färg, ca 20 min.

 

Som tillbehör hade jag vaniljvisp, men den är god även som den är.

 


Denna äppelrika rätt bakade jag till efterrätt då en bra kompis var här på lunch. Senare på eftermiddagen gräddade jag pannkakor och då det var dags att äta hade vi plötsligt 4 barn sittandes vid bordet. Eftersom jag hade fikat på kakan sedan lunch, lät jag grannskapet ha pannkakskalas medan jag svängde ihop en kycklingrätt. Då mannen kom hem skulle han bara hälla på grädden.. vilket i all hast blev vaniljvispen som fanns kvar i tetran.. vilket innebar att det fick bli hämtmat ikväll.. Så ibland är det bra att ladda upp med ordentligt med äpplen mellan målen!




 

Postat 2010-09-09 21:13 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Pasta på fem minuter eller glass till middag?

 

Häromveckan var jag själv med barnen då mannen var bortrest med jobbet. Att laga mat med en nyfödd på armen medan alla är hungriga är en spännande utmaning. Så det fick bli enkelt. Men enkelt är oftast även gott så länge man har bra ingredienser.

 

Då vi kom hem från parken och det var dags att laga mat, blev sonen sugen på glass. En trött, hungrig och glassugen liten man på nästan två år, vet vad han vill. Och vart glassen finns. Ett nej håller inte då fokus ligger på att öppna frysen. Det är i situationer som denna som konsekvensen testas ordentligt.. Men att äta glass i stället för mat är ingen bra idé. Så jag stod på mig. Vad enkelt det hade varit att bara ge honom den där glassen och få klar maten! I stället för att stå med ena handen på frysen och den andra om lillasyster, samtidigt som jag lugnt försökte förklara varför han inte fick en glass just där och då.

 

Den lille glassälskaren var inte mottaglig för mina lockande förslag om mat och idén om att ta glassen EFTER maten. Mitt i mitt försök till kompromiss, kom storasyster och satte ena handen på frysen och den andra på höften och sa ”mamma, du kan laga mat nu, jag tar över här en stund”. Så jag fick några minuter på mig att få till vår tilltänkt mysiga middag.

 

Ingredienser:

Färsk pasta fylld med kronärtskocka

Röd pesto

Cream fresh

Svarta urkärnade kalamataoliver

 

Gör så här:

Koka pastan i 3 minuter

Häll av vattnet och rör ned oliverna

Blanda den röda peston med cream freshen

 

Det tog inte mycket mer än fem minuter med en hand, men undertiden hann även lille prinsen inse att det trots allt inte skulle bli någon glass INNAN maten. Så vi åt tillsammans och fick massor av energi. Innan vi festade loss på glassen. J

 

 

Postat 2010-09-03 22:17 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera


Vill du synas här? Klicka här!

Ja, tack

Jag vill ha Kalasdags nyhetsbrev!











Bloggare och recensent sökes




Besök bloggen 'Busenkelt'