Kalasdags - KalasBagerskan

KalasBagerskan

Här hittar du allt som handlar om tårtor och bakning, bilder, recept, tips och idéer, inspiration...

Superenkla chokladskålar!



Dessa små imponerande och lyxiga chokladskålar är betydligt enklare att göra än vad dom ser ut. Det enda du behöver är smält choklad och ballonger.

Till 6 chokladskålar behövs det 6 ballonger och ca 300 g choklad. Vit, ljus eller mörk choklad, spelar ingen roll. Smält i mikro eller över vattenbad och låt stå att svalna en stund. Ju längre chokladen får stå desto tjockare/mer trögflytande blir den, vilket ger ett tjockare skal på skålen.

Blås upp ballongerna till hälften, ju större ballong desto större skål. Klicka en liten bit smält choklad på en bakplåtspapper. Doppa ballongen i chokladen och vrid den runt lite snett så att du få choklad runt om. Sätt ballongen på choklad-klicken och låt stå, fortsätt sedan likadant med de andra ballongerna.



Låt ballongerna stå minst 1 timme för att stelna ordentligt, har du bråttom kan du ställa dom i kylen eller utomhus nu när det är vinter, så stelnar chokladen fortare.
När chokladen stelnat så sticker du hål på ballongen med en nål eller liknande, hjälp ballongen loss från chokladen genom att försiktigt dra i den. Akta så att inte ballonger drar med sig skålens kanter när den sjunker ihop.

Skålarna är nu färdiga för att fyllas med glass, fruktsallad, mousse… Eller varför inte marängsviss?

Kram Karin

Postat 2012-02-27 21:19 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Superenkel glassbomb



Att göra glassbomb är simpelt enkelt och imponerar lätt på nära och kära, det enda den kräver är tid. Inget man kan skynda fram utan den kräver nästan en dags förberedelser beroende på hur många lager/smaker du vill ha. Du kan antingen göra egen glass att fylla bomben men då tar det ännu lite längre tid och arbete. Men den blir minst lika god med köpe-glass, bara att botanisera i glass-frysen. Blanda gärna vanlig glass med sorbet, grymt gott!

Glassbomb

Ta en lagom stor bunke, jag använde en bunke med diametern 20 cm vilket räckte gott och väl till 4 vuxna, halva “tårtan” blev över.

Tips!
För att få snygga lager rekommenderar jag att platta till glasslagret med en blöt sked, skölj av med jämna mellanrum och dra över glassen tills du har ett jämt lager.

ca 1½ liter vaniljglass
ca 1 liter hallonsorbet
ca ½ liter mangosorbet
ca ½ liter vaniljglass blandat med kanderad frukt och hackad choklad

Låt vaniljglassen stå framme en stund (ca 30 - 60min) så den mjuknar alternativt mjukgör den med elvisp. Bred på ett ca 2 cm tjock lager glass i hela bunken och ställ in i frysen i några timmar (2-3 timmar räcker för glassen att hårdna)

Ställ fram hallonsorbeten (ca 30 - 60 min) en stund innan vaniljglassen är färdig i frysen, så den mjuknar, alternativt mjukgör den med elvisp. Bred på ett ca 2 cm tjock lager glass ovanpå vaniljglassen och ställ in i frysen i några timmar (2-3 timmar räcker för glassen att hårdna)

Fortsätt enligt ovan tills du fyllt hela bunken, den sista Cassata-glassen fyller du upp hela tomrummet med och ställer sedan in bomben i frysen tills det är dags för servering.

Det finns olika sätt att få ur glassbomben ur bunken, antingen låter du den tina i rumstemperatur i någon timme på serveringsfatet , ställer den i ett varmt vattenbad eller lägger på blöta, varma handdukar ovanpå bunken. Låt den dock inte stå för länge i vattenbadet då glassen riskerar att smälta för mycket och bomben blir alldeles rinnig. Om så händer och om du har plats så ställ in bomben i frysen en stund så att den fryser till för att fastare yta. Ett annat tips är att lägga fatet på bunken och sen vända, då slipper du risken med att bomben far runt på fatet.

Dekorering
Man kan dekorera glassbomben på olika sätt
- strössel, t.ex. snöflingor i kristyr som jag köpt på nätet
- smält choklad, den fryser fort!
- riven choklad
- vispad grädde som du spritsar snygga mönster med
- godis, t.ex. non stop
- maräng som bränns av med gasbrännare eller grillas i ugnen
- färsk frukt o bär … eller varför inte täcka den med marsipan/sugarpaste?

OBS! Något som ger en häftig effekt är att sätta i tomtebloss eller isfackla MEN även om det ger en cool effekt så släpper dom ifrån sig en hel del aska vilket gör glassbomben alldeles svart-prickig. Askan kan även ge bismak, dock inget vi kände smak av, men kan vara bra att veta!

Ett till tips…
När du skär upp glassbomben så doppa kniven i hett vatten så får du snygga raka bitar, värmen gör även att det går lättare att skära den.

Här nedan ser ni bilder på min glassbomb, dock inte de snyggaste kanske…

Kram Karin



Postat 2012-01-13 10:34 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Vita pepparkakor

Dessa kakor passar perfekt såhär till jul men går så klart att göra året runt! Låt barnen vara med och trycka ut figurer som de sedan kan måla och hänga snören i, rolig dekorering i julgranen!

Vita pepparkakor
ca 120 st

200 g rumsvarmt smör
3,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
3 dl mjölk
6 hg vetemjöl
1 tsk hjortonsalt/bikarbonat

Bladna smör, socker o vaniljsocker, och ta sedan i resten. Degen kommer vara ganska kladdig, låt den vila i kylskåp över natten. Kavla ut degen tunt som vanliga pepparkakor och ta ut figurer med pepparkaksmått. Gör ett litet hål så du kan hänga kakan i granen.
Grädda i 220 grader i 7-8 minuter, låt svalna.
Måla med pensel i röd, grön, gul och blå karamell-färg, späd dock inte ut den med mer vatten då kakorna blir saggiga av för mycket vatten.

Kram Karin




Postat 2011-12-29 21:01 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Vintriga fönsterkakor

Vackra, goda och superenkla!

Vintriga fönsterkakor

100 g smör
100 g strösocker
1 äggula + ev. en till
225g vetemjöl
1 tsk salt
2 tsk vanilj
1 tsk bakpulver
hårda karameller/klubbor, enfärgade, gärna med smak.

Sätt ugnen på 200 grader. Vispa smör, socker och vaniljsocker pösigt. Tillsätt äggulan och vispa tills allt är blandat. Blanda mjöl, salt o
bakpulver och häll i smeten, rör ihop, ev ha i en extra äggula om degen känns torr.

Kavla ut degen direkt på ett bakplåtspapper ca 3 mm tjock, tryck ut figurer med pepparkaksformar och skär ut mittendelen där fönstret ska vara. Krossa klubborna med hammare och lägg hälften i varje fönster. Har du hårda karameller behöver de inte krossas utan kan läggas på hela, är fönstret litet bör de dock delas i mindre bitar. Vill du hänga kakorna i granen gör hål för snöret med hjälp av tex ett sugrör!

Ta bort degen kring kakorna och flytta försiktigt över bakplåtspappret till en plåt och baka av i ugnen i ca 7 - 10 minuter. Kolla med jämna mellanrum så att karamellen smält och inte bränns. Karamellen får inte bubbla mycket och kakorna ska knappt få färg, då är dom klara. Dra av bakplåtspappret från plåten och låt svalna.
När kakorna svalnat ta försiktigt loss dom från bakplåtspappret, karamellen har en tendens att fastna i pappret. Kakorna är nu färdiga att äta eller hängas som juldekorering!






Postat 2011-12-08 19:52 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Rösta så blir jag glad!

                              Nationaldagstårtan

Just nu har tidningen Hembakat en rolig tävling där man ska bidra med sitt bästa sommarminne i form av ett bakverk. Här ovan ser ni mitt bidrag till tävlingen och jag vore jätteglad om ni ville rösta på mig!

Här röstar ni; http://fototavling.mixr.se/baktavling/?sort=hogsta
Just nu ligger jag på andra plats…

Stort tack!

Kram Karin

 

Postat 2011-05-08 20:00 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Små söta schackrutor

Kavla ut choklad-mördeg och vanilj-mördeg var för sig, ca 4 mm tjockt och lägg dom sedan på varandra, låt stå i kylen en stund för att stelna till lite. Skär sedan ½ – 1 cm breda stavar och pussla ihop som bilden nedan till vänster. Vill du ha fler rutor lägger du bara till fler
stavar, ev behöver du kanske dela på dom. Vill dom inte fastna kan du ta lite vatten som klister. Jag gjorde dels små minisar men även några större till en kund-beställning. Fördelen med detta sättet är att du får garanterat raka linjer, vilket är betydligt snyggare än när man rullar och försöker få ihop det!



Postat 2011-05-08 09:16 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Ballerinaskor



Klipp ut mallarna och spegelvänd ena sulan genom att vända den upp o ner så har du en höger och en vänster sula. Rita av mallarna på sugarpaste eller mmf (marsipan tar väldigt lång tid på sig att torka, risk att skon sjunker ihop) med tusch och skär sedan ut med en vass kniv eller skalpell.

Skär ut sulorna på ganska tjockt kavlad MMF, nästan ca 5 mm. Tjockleken är för att själva skon skulle fästa på kanten av sulan. Låt dem sen torka ca ett dygn för att bli riktigt hårda. Även om dom torkat och är hårda så är dom fortfarande sköra, bra att tänka på!

Jag gjorde två formar som liknade tomheten/fyllnaden i skorna, lite som ett skoblock men för hela skon istället för tån. Det tar några dagar för den att stelna helt men går att använda ändå. Dock kan det vara bra att plasta in den när du väl ska låta överdelen av skon torka på den.

Skär till överdelen av skon i sugarpaste/mmf, och lägg över skoblocket på sulan, se så det ser snyggt ut med sulkanten, fäst dock inte med sulan än utan låt överdelen torka helt först så att den bibehåller sin rundhet. Vill du ha hål för att sätta dit tygremmar så bör du skära ut dom innan du sätter ihop det för torkning.

Låt torka någon dag eller två, ta sedan bort skoblocket och klistra ihop sko-överdelen med sulan med lite vatten eller äggvita, sätt i snören och
balleringaskorna är klara.

Lycka till!

Kram Karin

Postat 2011-04-14 18:58 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Bageraskan håller kurs!

Bakning efter påsk

Vi gör påsk-inspirerade bakverk! Ledare är Karin, känd för bloggen www.bagerskan.se  Karin lär ut kluriga knep och tips för att få till det där lilla extra som får bakverken att se riktigt proffsiga ut. Vi gör cakepops och påskiga cupcakes.

Veckodag: Söndag
Kursdatum: 2011-04-24 (påskdagen)
Tid: 09:00-14:00
Ort: Emmaboda
Pris: 240 kr
Omfattning: 6 tim
Antal platser: 6 – 8 st

Ni som inte hann anmäla er till min första kurs den 17 april har nu chansen att gå denna kursen istället. Det finns fortfarande många platser kvar!
Anmäl dig här!

Kram Karin

Postat 2011-03-22 18:05 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Alla hjärtans dag!

Superenkla att göra och fina små Alla hjärtans dags-bakelser!

Tryck ut rondlar ca 5 – 6 cm stora ur tårtbotten och dela på mitten. Spritsa en ring av vaniljkräm och en klutt sylt i mitten, på med locket. Kalva ut marsipan eller sugarpaste och skär till lagom långa längder och sätt runt bakelsen, klistra med lite vatten i ena änden så fäster den bättre.
Spritsa på ordentligt med grädde och dekorera med tex. ett hjärta i marsipan eller strössel. Voila, din bakelse är klar för att ätas!


Kram Karin

 

 

 

 

 

 

 

Postat 2011-02-14 19:52 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Saftiga blåbärs-cupcakes

 

Saftiga blåbärsmuffins
12 stora

4½ dl vetemjöl
2 dl rörsocker flor
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
1 ägg
1 3/4 dl mjölk
1 dl olja
2 dl blåbär, färska eller frysta

Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda allt ihop allt utom
blåbär till en jämn smet,
vänd sist ner blåbären och fördela smeten i formar.
Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter.

Blåbärs-frosting
4,5 dl florsocker
225 g Philadelphiaost
2 dl färska blåbär alt. saften från blåbär

Rör eller vispa florsocker och Philadephiaost krämig,
vänd försiktigt ner blåbären alternativ
rör in saften från blåbär micrade med lite vatten.
För bättre färg så kan man blanda i lite färg.
Bred eller spritsa frostingen på cupcaksen.



Kan säga att blåbärssaften luktade underbart gott! Den fick mig att längta till sommaren, att gå i skogen och plocka blåbär för att sen gå hem och koka sylt eller varför inte en härlig paj…!

Vilken är er favoritfrukt/bär?


Kram Karin

Cupcake Dekorering Frukt o bär recept
Postat 2011-02-06 13:55 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera


Vill du synas här? Klicka här!

Ja, tack

Jag vill ha Kalasdags nyhetsbrev!











Bloggare och recensent sökes




Besök bloggen 'Busenkelt'