Kalasdags - Smarta tips inför kalaset

Enkelt=smart! Glass, frukt och olika såser och strössel som barnen själva blandar till kommer göra succé!
Var schysst när du bjuder till kalas! Alla eller ett fåtal får inbjudan.
Kurragörra eller nån annan lek som barnen redan känner till är bra att ha i åtanke som reserv om nån planerad lek inte funkar.
Kalas på lokal - LEKLAND. Här kalasar barnen i eget rum, sedan leker de som tokar i ett par timmar
Kalas på lokal - FOTBOLL. Har ni inte plats hemma, låna närmaste fotbollsplan och ordna ett fotbollskalas.
Kalas på lokal - BOWLING. Bara att få egna bowlingskor och klot är stort för de flesta. En del bowlinghallar erbjuder discobowling!
Kalas på lokal - SIMHALL. Plask och lek, efterföljt av fika i cafeterian. Be (i förväg!) några av föräldrarna stanna kvar och hjälpa till som badvakter.
Kalas på lokal - GO-CART. Populärt från 8-9 år. Gå ihop flera stycken så blir kostnaden hanterbar.
Enkelt=smart. Varmkorv gillar de flesta barn. Kan ni ordna en "kiosk" att servera korven i kan det bli extra festligt.
Kalas på lokal - KLÄTTRING. Spännande för äldre barn
Enkelt=smart! Servera festis el dyl så slipper du en hel del spill! Komplettera med en stor kanna vatten eller saft för de riktigt törstiga.

Smarta tips inför kalaset

Vilka ska man bjuda? Hur funkar en skattjakt? Ska alla föräldrarna stanna på kalaset? Här är kalastipsen för festfixare.

Bjuda in till kalas

  • Var tydlig med vad det är för kalas, vart kalaset hålls, vad som serveras och vilka tider som gäller. Läs mer.
  • Vänd på OSA't. ”Säg till om du inte kommer” är enkelt för alla och du slipper tjata på att folk ska svara på din inbjudan. Ska man komma behöver man bara dyka upp. Se också till att det går att OSA via SMS eller mejl!
  • Vilka ska man bjuda? Om ni har utrymme och ork, bjud hela avdelningen eller klassen. Alternativt, bjud de på förskolan som är i samma ålder, eller alla tjejer/killar. För yngre barn kan man gärna tänka på tumregeln att man bjuder lika många gäster som det är ljus på tårtan – fem gäster för en femåring, till exempel.
  • Bjud diskret. Dela INTE ut i klassen eller på förskolan om inte alla är bjudna! Lägg lappar i brevlådorna hemma hos barnen eller posta inbjudningarna.
  • Ska föräldrarna vara med? Det beror förstås på barnens ålder. Men det är enklare att styra en grupp exalterade kalasgäster om deras föräldrar INTE är med. Från 4–5 års ålder brukar det funka att bara lämna och hämta barnen.

Under kalaset

  • Det är trevligt att samla alla barnen och ha gemensam presentöppning. Det blir en lugn stund och en välbehövlig paus i kalaskaoset. Ha presentöppningen med hjlp av snurrande flaskan i början av kalaset så får dessutom en chans att bekanta sig lite med de andra deltagarna.
  • När barnen är många och uppspelta funkar det bättre att kommendera istället för att be. ”Alla på ett led när jag blåser i visselpipan” funkar medan ”snälla, tagga ner nu va” garanterat inte funkar.
  • Förbered lekar och aktiviteter innan (kolla vårt register för inspiration) och ha gärna några reservlekar att slänga in ifall det blir tid över eller nån lek inte funkar.
  • De flesta barn älskar att dansa. Förbered en spellista (t.ex den här) med barnens favoriter (yes, det blir mest Lady Gaga, Mange Makers och Eric Saade), släck ner och tänd lite discobeslyning (finns billiga att köpa på t.ex Teknikmagasinet) eller en glödlampa som är grön eller röd. Dansstopp är en superkul lek som de flesta känner till. Plötsligt pausas musiken varpå alla barn ska stå så stilla som möjligt, den som rör sig åker ut ur leken.
  • Skattjakt eller fiskdamm? Vid 5–6 år kommer brytpunkten – plötsligt vill de ha skattjakt och tycker fiskdamm är för småbarn. Läs här om hur du kan göra en skattjakt. Om vädret tillåter, gör skattjakten utomhus!

Kalaset tar slut

Godispåsen får man sist, det vet alla barn. När alla har fått påsar är det dags att gå hem. Gör i ordning några extra att dela ut till småsyskon som följer med och hämtar, eller till dem som glömt säga att de kommer.

Se till att födelsedagsbarnet tackar och säger hejdå till alla som går.

Kalas på lokal?

Om du vill bjuda många men inte vara hemma, testa att hyra in er någonstans! Det kostar från 100 kr/barn inklusive aktivitet och fika, men ring runt och kolla – priserna varierar med aktivitet, ort, barnens ålder, mat och dryck med mera.

Kolla i vårt register över Kalasfixare så får du massor med tips!

Och... du behöver inte lägga en förmögenhet på kalaset. Du ordnar ju kalaset för ditt barn, inte för att bräcka de andra föräldrarna... väl?

Billigare alternativ är att gå ut i skogen, till närmaste fotbollsplan, pulkabacke eller hyra in sig i kvartersgården eller i en parklek (om du bor i Stockholm).Vett och etikett för kalasdeltagare
Tänk på detta när ditt barn ska på kalas


(Logga in för att skriva en kommentar)
2014-10-19 22:41   Kalasdags.se
Hej Förbannad, Vi har just bytt ut vår bildbläddrare och jag kan bara hålla med om att det inte blev bra när bildernas olika storlekar gjorde att texten under hoppade . Nu är detta löst. Förklara gärna närmare vad du menar med att innehållet är kopierat från andra sidor.
 
2014-10-19 11:35   Förbannad!
Vilken jävla skitsida att läsa på! Texten hoppsr upp och ner hela tiden och innehållet verkar direktkopierat från andra sidor...
 

Om barnkalas > Smarta tips inför kalaset
 ! Ballongeriet
Malmö


Vill du synas här? Klicka här!

Ja, tack

Jag vill ha Kalasdags nyhetsbrev!Bloggare och recensent sökes
Besök bloggen 'Busenkelt'