Kalasdags - Kalas utan sockerchocker

Minigolf passar de allra flesta!
Hello Kitty-tårta till Lykkes stora lycka

Kalas utan sockerchocker

Hillevi Wahl berättar om hur man får ihop ett kalas för barn i åldern 4 till 9 och vuxna - helt utan sockersocker!

Alla som känner mig vet att jag håller på att bryta ihop när det närmar sig kalas. Kanske för att jag är så dålig på det. Jag har aldrig varit riktigt bra på att laga mat, och aldrig gjort en tårta i hela mitt liv. Och är, ärligt talat, inte särskilt intresserad av att göra cupcakes och allt som andra supermammor verkar vara så haj på. Inte heller lekar tycker jag är särskilt roligt. Över huvud taget har detta, med att underhålla barn, aldrig varit min bästa gren.

Dessutom så laddar jag födelsedagar med alldeles för mycket höga förväntningar – och sockerchocker. För i brist på egna bakverk brukar vi länsa kakhyllorna, glassboxarna och tårtfaten på Ica. För TÄNK om något barn inte gillar chokladtårta. Eller TÄNK om någon inte gillar sylt i kakorna. Eller TÄNK om någon skulle tycka det var fel godis i fiskdammspåsarna. Jag brukar ligga med en papperspåse över munnen och hyperventilera innan kalasen och tänka ut alla möjliga katastrofscenarier.

Men lite så här i backspegeln så har de allra flesta småkatastrofer handlat om:
1. att barnen inte har velat sitta ner vid bordet, utan gapar och skriker och hoppar upp och ner.
2. att barnen blir ännu mer uppe i varv av alla sockerchockerna – och
3. att lägenheten varit för trång för tolv barn och åtta vuxna där alla uppför sig som om de överdoserat speed.

Så när Lykke skulle ha 4-årskalas så tänkte jag att vi gör tvärtom i år! Låter ungarna underhålla sig själva och sätter rörelsen i centrum. För vilka ungar vill egentligen sitta ned vid ett bord och uppföra sig? Knappast ett gäng fyraåringar i alla fall. Vi kör tårtan så fort de kommer – och bara en tårta, inget annat, i övrigt frukt. Sedan rör vi på oss. Hela tiden. Alltså behövdes ett sportigt kalas.

Men vilken sport passar 4-åringar, 6-åringar och 9-åringar och gärna föräldrar också och är utomhus? Hm.
Jo, minigolf! Det passar hela familjen. Och vi gjorde det så litet vi kunde, bjöd in tre familjer, med barn i ungefär samma åldrar som våra barn.

Eftersom Lykke så innerligt hade önskat ett Hello Kitty-tema gjorde jag mitt livs första tårta. En vanlig choklad-köpe-tårta från Ica underst (säkert kort). Ovanpå detta tog jag ett rosa marsipantäcke och ovanpå det gjorde jag en Hello Kitty-figur med färdiga rosor som hårband. Till ögon och näsa hade jag chokladprickar. Och morrhåren var chokladsås.

Det var en 12-bitars tårta, men den räckte faktiskt till 9 barn och 7 vuxna! Gunnar hade köpt två kanelbullar, utifall att någon inte ville ha tårta. Han gömde undan den lite – och bara en halv av dem gick åt.

Jag hade också bett en av mammorna, Christina, att ta med sig en låda med nyttiga chokladbollar, gjorda på dadlar, som barnen fullkomligt älskade. High five på den! Och saften var sockerfri.

Så barnen kom, sjöng ja må han leva, happy birthday och även den kinesiska varianten. De är ju sådana, våra ungar. Sedan var det snabbt in med en liten bit tårta och sedan slussade Gunnar ut barnen två och två på golfbanan. Marcus, en pappa fick i uppgift att hålla i protokollen. Två föräldrar, Zandra och Tommy, utmanade varandra och gick igång som sjutton och tjoade över hela nejden när det var hole-in-one.Lykke och hennes jämnåriga spelade ett tag och lekte sedan lite allt möjligt på banan. Mamma, pappa, barn och att de hade affär, plockade blommor och hittade de en igelkott som de matade med äpple.

Alla barn hade roligt och alla lekte i sitt eget tempo. Solen strålade och de föräldrar som för ögonblicket fick en liten ledig stund över kom och satte sig och snackade en stund över en kopp kaffe under parasollet.

Väldigt trevligt och avslappnat.

Jag tror det var första kalaset någonsin som jag verkligen njöt av. Och när alla hade spelat klart de femton hålen, så fick de varsin fiskdammspåse – utan godis. I stället fick den en doftpenna, ett block och en rolig boll. Plus ett litet paket russin.
”Woooow!, sa ungarna och Gunnar och jag gjorde high-five igen.

KOSTNAD:
Det kan också ha varit det billigaste kalaset någonsin. 200 konor sammanlagt för tårtan. 20 kronor per barn och 40 kronor för de vuxna som ville spela minigolf. För oss slutade notan under 600 kronor – inklusive allt!

Skrivet av Hillevi Wahl

Läs blogginlägget och kolla på fler bilder.

Hillevi Wahl

Hillevi är krönikor i Metro, bloggare på egna sajten hillevi.nu, författare till flera böcker (bland annat Kärleksbarnet och Hungerflickan) och aktuell med barnboken "Elliot hittar en farfar" som kommer i juni 2012.

Just nu håller hon och familjen på med ett jättespännande experiment, som de kallar just för Experimentet. Det går ut på att inte äta socker och röra sig mycket mycket mer för att komma bort från ett liv med halvfabrikat och tittande på diverse skärmar. Läs om alla äventyr och hur det går för hela familjen.


(Logga in för att skriva en kommentar)
Medlemmars egna berättelser > Kalas utan sockerchocker
 ! Ballongeriet
Malmö


Vill du synas här? Klicka här!

Ja, tack

Jag vill ha Kalasdags nyhetsbrev!Bloggare och recensent sökes
Besök bloggen 'Busenkelt'